Memòria

Memòries actuals

Memòria històrica de l’Associació:

2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 |2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 | 1998 | 1997

2012

Març 2012— El dia 29 ens adherim al Manifest del “Fòrum Joan Alsina” d’aquest mateix mes: No podem callar: la injustícia i la pobresa van creixent 

Gener 2012— Hem participat els dies 21 i 22 de gener de 2012  en una nova edició del Fòrum Català de Teologia i Alliberament sota el lema “Som més dels que creiem”  

2011

Novembre 2011— Els dies 19 i 20 de novembre es va celebrar el VII Congrés de Cristianisme al Segle XXI amb el tema “Els valors davant l’impacte de les noves tecnologies” 

Novembre 2011— El dia 14 ens adherim a l’escrit “Ningú sense menjar ni habitatge” del Col·lectiu de Capellans obrers dels Països Catalans”, datat el 6 de novembre de 2011

Agost 2011— Participem en la XLIII edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada de Conflent, presentant el dia 18 un taller de debat entorn el Passat, present i futur de la teologia de l’alliberament. 

Abril 2011— Ens hem adherit al manifest de JUSTÍCIA I PAU i FUNDACIÓ PER LA PAU sobre la reducció de la despesa militar: “Sortim de la crisi reduint la despesa militar” 

Febrer 2011— Ens hem adherit al manifest de SOS RACISME contra la retallada de drets i llibertats per construir una societat justa i diversa: “Contra el racisme i la xenofòbia. En defensa de la democràcia” 

Febrer 2011— Hem participat en el Forum Mundial de Teologia i Alliberament . Podeu veure el vídeo de l’aportació de Jaume Botey, membre de la directiva de Cristianisme al segle XXI .

Febrer 2011— Ens adherim a la proposta que ha estat formulada perquè sigui concedida a Jordi Cots Doménech la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la tasca realitzada en favor de la infància.

2010

Novembre 2010— Ens adherim i participem a l’acte de reflexió i de pregària sobre el ministeri de Pere, convocat per Església Plural i celebrat a la Basílica de Santa Maria del Pi, de Barcelona, amb el títol “Quin model de papat necessita l’Església del nou mil·leni?”

Octubre 2010— Participem en la convocatòria de la taula rodona que, amb motiu de la presentació del llibre de Lluis Busquets Grabulosa CARTA AL PAPA d’un creient crític amb motiu de la visita papal a Catalunya, es va celebrar el dia 25 d’octubre.

Octubre 2010— El dia 19 enviem al Cardenal Arquebisbe de Barcelona la carta de Cristianisme al segle XXI i Redes Cristianas dirigida al Papa Benet XVI amb motiu del seu viatge a Santiago de Compostela i a Barcelona el 6-7 de novembre, amb el prec que n’hi faci lliurament durant la seva propera estada a Barcelona

El mateix dia 19 convoquem una roda de premsa  al Centre Internacional de Premsa de Barcelona, donant a conèixer a l’opinió pública aquesta Carta oberta a Benet XVI. La premsa se’n fa ressò amb els següents articles:

Avui: Cristians de base critiquen el papat
El Periódico de Catalunya: L’arquebisbat eleva fins als 700.000 euros l’aportació a la visita del Papa
Avui: Gemma Calvet, La visita papal
El Periódico de Catalunya: Cristianos de base consideran escandalosa la opulencia de los viajes del Papa

Agost 2010— Participem en la XLII edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada de Conflent, presentant el dia 17 un taller de debat entorn les alternatives al capitalisme en front la idea de que no hi ha alternatives

Juny 2010—  Cristianisme al segle XXI ens fem socis de l’Associació DIT i FET

Juny 2010—  Ens adherim al Manifest de Montserrat sobre les necessitats no materials de la infància, fonament de la seva protecció

Maig 2010— Participem  a l’Assemblea de representants de “Redes Cristianas”, associació d’àmbit estatal de la qual som membres.

Maig 2010— El dia 20 tingué lloc la presentació del llibre Llibertat religiosa en un estat laic amb intervencions de Rosa M. Tarrida, presidenta de Cristianisme al s. XXI, Montserrat Coll, Directora General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Mn. Casimir Martí  i la professora de la Facultat de Filosofia, Dra. Begoña Román, que ens donà 10 raons per llegir-lo

Abril 2010— Ens adherim a la postura de Redes Cristianas davant la pederàstia

Febrer 2010— Ens adherim al manifest de la IGLESIA EVANGÉLICA ESPAÑOLA  que posa en coneixement de l’opinió pública la situació dels pastors protestants i de les seves vídues al no ser-los reconegut per  part del govern d’Espanya el dret a cobrar la corresponent pensió per jubilació.

Gener 2010— Els dies 30 i 31 participem en el Forum social català amb aportacions a diversos tallers

Gener 2010— Els dies 23 i 24 participem en el Forum català deTeologia i Alliberament amb aportacions a diversos tallers

2009

Novembre 2009— El dia 27 celebrem lAssemblea anual de l’associació, precedida d’una conferència a càrrec del pare claretià Pere Codina, sobre la imposició del catecisme promulgat per la Conferència Episcopal Espanyola, i assumit pels bisbes de Catalunya sense cap consideració a les experiències estudiades i viscudes aquí.

Novembre 2009— Els dies 14 i 15, celebrem el nostre VI Congrés sobre el tema “Llibertat religiosa en un estat laic” amb la participació de més de 250 congressistes, i quedant facultada la Junta Directiva de l’Associació per redactar-ne unes conclusions per fer arribar a congressistes, socis i autoritats que s’escaigui (Conclusions del congrés ) .

Octubre 2009— Participem a l’Assemblea de Redes Cristianas, enl la que Jaume Botey hi va presentar un taller sobre el tema del nostre VI Congrés. En aquesta Assemblea, Jaume Botey, en representació de la nostra Associació fou reelegit membre de la Junta Coordinadora de l’Associació.

Agost 2009— Dins els actes de la XLI edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada, Conflent, hi aportem dues ponències: una sobre “Els mitjans de comunicació en un estat laic” , a càrrec d’Albert Sáez i Casas, i l’altra sobre “El pluralisme religiós més enllà dels mitjans de comunicació” , a càrrec de Francesc Romeu.

Juny 2009— El dia 19 ens adherim a la carta d’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura, dirigida al Cardenal Rouco Varela,  que ha estat tramesa, a títol nominal, a tots els bisbes en actiu i també als emèrits 

Juny 2009— Ens adherim a la Crida Mundial a favor de la Infància promulgada pel Bureau International Catholique de l’Enfance (BICE).

Juny 2009— Ens adherim a l’escrit de Frederic Bassó sobre El nou catecisme per als infants editat per la Conferència Episcopal Espanyola

Maig 2009— Participem en el III Congrés Catalanista amb l’organització el 23 de maig d’una jornada, a Manresa, dins l’àmbit “Societat i Valors” sobre el tema “LES CONFESSIONS RELIGIOSES”.

2008

Desembre 2008— Tres activitats varem celebrar el dia 4 d’aquest mes— l‘assemblea ordinària de l’Associació amb els temes convencionals més l’adaptació dels estatuts per adaptar-los a la llei vigent i nous nomenaments de càrrecs a la Junta Directiva, la redacció i aprovació del nostre Manifest sobre la crisi econòmica i la presentació del llibre “Els acords concordataris entre Espanya i la Santa Seu”, de Santiago J. Castellà i Surribas.

Setembre 2008— Ens adherim al “Manifest per la laïcitat” elaborat per Redes Cristianas, associació de la que en som membres, col·laborant activament en la reserva d’adhesions. 

Agost 2008— Dins els actes de la XL edició de la “Universitat Catalana d’Estiu” a Prada del Conflent, hi aportem las ponències “Introdució a la Bioètica” (Ramon M. Nogués), “Dret i ètica” (Begoña Román) i “La intervenció terapèutica i l’eutanàsia” (Marc A. Broggi), i la presentació del llibre “La vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana”.

Abril 2008— El dia 14, a la sala Joan XXIII de la Institució Cultural del CIC i amb l’assistència de més de 205 persones, va tenir lloc la presentació del llibre “Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana”, que conté totes les intervencions del V Congrés de la nostra Associació.

Febrer 2008— Juntament amb altres 31 entitats i comunitats cristianes de Catalunya elaborem els documents “Una altra veu d’Església”, per una església que reconegui la pluralitat de veus i de sensibilitats eclesials, i “Per un nou model de relacions entre l’estat, la societat i l’Església”. El divendres, 29 de febrer a 3/4 de 8 del vespre, a l’Església del Sagrat Cor (Jesuïtes), del carrer Casp, de BARCELONA ens reunim per pregar i donar a conèixer les grans línies dels documents i la seva gestació i diversos membres de les entitats promotores faran un breu testimoni de la reflexió que han fet sobre el mateix.

Gener 2008— El dia 26, dins el Fòrum social català tingué lloc el taller presentat per l’Associació. El títol era— “L’Església catòlica de base, una altra perspectiva— denúncia de la COPE i inconstitucionalitat dels pactes Estat-Santa Seu” . Hi van assistir una cinquantena de persones.

Gener 2008— Dirigim una carta oberta al Sr. Arquebisbe de Barcelona amb motiu de l’acte previst a la ciutat amb el lema “Por la vida, la familia  y las libertades, unidos podemos”.

2007

Desembre 2007— “Cristianisme al s. XXI” recolza la comunitat “Dit i Fet” en la seva petició al Bisbat perquè aturi el desallotjament forçós d’aquesta comunitat del local de la parròquia dels Sants Just i Pastor, al carrer de Lladó, de Barcelona, i que ve ocupant fa més de 20 anys acollint a 140 persones sense sostre. La parròquia ha estat confiada a la comunitat de Sant Egidi. 

Desembre 2007— Durant els dies 1 i 2 es va celebrar el nostre V Congrés, convocat amb el títol “Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana”. En trobareu més referències  en l’apartat “V Congrés”. 

Novembre 2007— Participem en l’Assemblea de l’associació  “Redes Cristianas” (ens del que en trobareu referència en l’apartat “Enllaços”), de la que en formem part,  que va tenir  lloc a Madrid, assumint la preparació de diversos tallers, uns preparats per nosaltres en relació a l’estudi sobre el Concordat i els acords Església-Estat, i en relació a les accions empreses amb motiu de l’actuació de la COPE. També el nostre soci “Cristians pel Socialisme” sobre  el tema “Com llegim els cristians la història des d’abaix— empobrits, fam i pobresa i les seves víctimes (Trobareu més informació sobre aquesta reunió en l’apartat “Altres activitats”). 

Octubre 2007— Emprenem, conjuntament amb la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat una acció legal presentant recurs davant el Tribunal de la Rota Romana, per la negativa d’aquest Tribunal eclesiàstic d’admetre a tràmit la queixa/denúncia formulada contra la Conferència Episcopal Espanyola en tant que accionista majoritària de la COPE. Es celebra una roda de premsa el dia 18 d’octubre  per informar de la queixa a la CEE, a la que hi van ser presents “La Vanguardia”, “El País”, TVC, Catalunya Radio i l’Agència Flama, i s’hi va interessar “El Punt”, “Europa Press”, l’Agència Catalana de Notícies” i el diari “Público”. Es té constància de la publicació a “El País”, “El Punt”, “Flama” i TV catalana del migdia.   

Agost 2007—   Tercera participació a la Universitat d’Estiu de Prada de Conflent amb els temes “Cope, Concordat. De quina manera ens afecta el capteniment de l’església oficial”, “Normativa que regula les relacions  Santa Seu – Estat Espanyol i les seves repercusions” i “Anàlisi de la informació que transmet la jerarquia de l’església (eclesial, econòmica, política,…)”.

Juny 2007— Posicionament sobre la declaració de la CEE de 2 de març de 1007, davant la nova assignatura d’Educació per a la Ciutadania.

Maig 2007— Participem en el III Parlament de les Religions celebrat a Alacant, aportant una ponència sobre la igualtat de drets per a totes les religions en un estat laic, i de la que en surt la següent proposta— la promoció per part de la “Xarxa Catalano-Balear d’Entitats  diàleg Religiós” i altres institucions que es presumeixi que puguin compartir el  criteri, d’un requeriment a l’Estat espanyol per a que procedeixi a la revisió dels acords de 1976 i 1979 amb la Santa Seu, donada la inconstitucionalitat sobrevinguda dels mateixos faltant al respecte a la llibertat de creences i de consciència, així com al pluralisme religiós i al principi d’igualtat i no discriminació, d’acord amb el Dret Internacional general i la Constitució espanyola de 6 de desembre de 1978″.

Març 2007— Actes de presentació de l’estudi del Dr. Castellà a la Universitat de Tarragona i a l’Ateneu Barcelonès.
(Trobareu el text íntegre en l’apartat  “a – Església Estat” de les “Pàgines fixes” dintre de “D – POSICIONAMENTS”).

2006

Agost 2006—   Segona participació a la Universitat d’Estiu de Prada de Conflent amb el tema “La inculturació de l’Església catòlica en les terres de parla catalana”.  

Abril 2006— Encarreguem al Dr. Santiago J. Castellà Surribas, professor de Dret internacional públic de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona un estudi sobre el tema “Cap un nou estatut jurídic constitucional de les Relacions de l’Estat Espanyol amb l’Església Catòlica.

2005

Octubre 2005— Celebració del IV Congrés— “Religions Institucionalitzades en uns Societat Laica”.

Agost 2005— Participació a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, amb dues jornades per a debatre “Els diàlegs pendents de les Esglésies catalanes”.

Maig 2005— En el marc del primer Parlament Català de les Religions celebrat a Barcelona, l’Associació va desenvolupar una Taula Rodona sobre “El cristianisme en una societat plural”. Els integrants eren— Sefa Amell, Jaume Botey, Ignasi Moreta i Josep Torrens.

2004

Juliol 2004— En el Parlament de les Religions del Món, el 9 de juliol es va presentar una Taula  Rodona sobre les activitats de “Cristianisme al Segle XXI” al llarg dels seus cinc anys d’existència.

Març 2004— Arran del canvi de govern a la Generalitat de Catalunya es presenta un document titulat “Les relacions entre l’Església catòlica i el poder civil a Catalunya” en el transcurs d’un acte celebrat Centre Interreligiós de Barcelona. El document es va presentar als bisbes catalans i als líders  de Govern de la Generalitat. Això ha permès a l’Associació un mantenir un diàleg fluid amb la responsable del Departament d’Afers Religiosos de la Generalitat.

Gener 2004— Conjuntament amb Església Plural es va constituir la Taula d’Entitats Catòliques a l’espera del Nou Bisbe  

2003

Octubre 2003— Se celebra el III Congrés del’Associació sobre el tema “FAMÍLIA: DRET I ESPERIT, PROBLEMA I ESPERANÇA”

Octubre 2003— S’editen les actes del III Congrés— Família; dret i esperit, problema i esperança, a la revista El Ciervo nº 98 i són presentades per Oriol Domingo, periodista de La Vanguardia i Pilar Malla, vice-presidenta del Centre Català de Solidaritat, el dia 10 de febrer de 2004

Juny 2003— L’associació es posiciona públicament amb relació al relleu de l’arquebisbe de Barcelona, en lo línia de les resolucions aprovades en el II Congrés.

2002

Desembre 2002— L’associació elabora un «Manifest contra la Guerra”, i organitza una recollida de signatures per donar-hi suport. Se’n recolliren més de dotze mil.

Maig 2002— Es publiquen les actes del II Congrés— Bisbes per al segle XXI. Actes del II Congrés “Cristianisme al Segle XXI”, Cristianisme al Segle XXI i El Ciervo 96, Barcelona, 2002.

Març 2002— Les resolucions del II Congrés es difonen mitjançant una postal que es pot enviar a cinc bisbes amb especial rellevància i influencia.

2001

Octubre 2001— Se celebra el II Congrés de l’associació, que té per tema el nomenament de bisbes. Hi participen 500 persones.

2000

Octubre 2000— Les entitats convocants constitueixen l’associació “Cristianisme al Segle XXI”. El domicili social es fixa a la seu de l’Associació CIC.

Setembre 2000— El sociòleg Joan Estruch prepara una enquesta sobre el nomenament de bisbes, que serà la base del proper congrés.

Gener 2000— Es publiquen les actes del Congrés— Cristianisme, Església i Societat al Segle XXI. Actes del Congrés, El Ciervo 96, Barcelona, 2000.

1999

Octubre 1999— Se celebra el Congrés “Cristianisme, Església i Societat al Segle XXI”, amb una participació de 850 persones i amb més de 150 inscripcions no ateses per manca d’aforament. El Congrés s’estructura en sis eixos temàtics— ‘Església davant el desafiament del procés de secularització i del pluralisme cultural; L’Església en la lluita per una societat més justa; l’estatut jurídic de l’Església enmig d’una societat civil constitucionalment laica; l‘estructura organitzativa i econòmica de l’Església; les relacions interconfessional, i la vivència de la fe. Els congressistes demanen que hi hagi alguna continuïtat que aprofiti els esforços ­de coordinació que les entitats convocants han realitzat per organitzar el Congrés.

Juny 1999— Els bisbes de la Tarraconense emeten una nota en què desaconsellen la participació i adhesió al Congrés. La premsa se’n fa ressò i es genera una certa polèmica pública. Els bisbes i els organitzadors del Congrés es reuneixen, però no s’arriba o cap acord.

Març 1999— Es comença a difondre la convocatòria del Congrés Cristianisme, Església i Societat al Segle  XXI, que canalitzarà la reflexió conjunta proposada per M. Rosa Farré. Dos dels organitzadors s’entrevisten amb el president de la Conferencia Episcopal Tarraconense per explicar-li els objectius del Congrés.

1998

El mateix grup treballa durant tot l’any en el muntatge i organització del primer congrés, que es posarà en marxa amb el títol “Cristianisme, Església i Societat al segle XXI”.

1997

Octubre 1997— Representants d’algunes entitats cristianes es reuneixen, convocats per Farré, Porta i Bofill, per tal d’organitzar una reflexió conjunta a partir de l’interrogant plantejat. A partir d’aquell moment. El grup es reuneix mensualment per organitzar aquesta reflexió.

Setembre 1997— M. Rosa Farré, fundadora de la Institució Cultural del CIC, es reuneix amb en Jordi Porta –aleshores director de la Fundació Bofill- i amb Roser Bofill –aleshores directora de Foc Nou- i els proposa reflexionar sobre què voldrà dir ser cristià al segle XXI