Per una Europa dels drets humans, aquí, ara, per a tots i totes

Jaume Botey

Un cop més, els ciutadans de la Unió Europea som convocats a unes eleccions parlamentàries. Aquest és l’elemental exercici de tota democràcia.

Però, des de Cristianisme Segle XXI, manifestem la nostra preocupació davant l’actual deriva de la Unió Europea i les seves institucions.

La ciutadania assisteix a aquestes eleccions amb poca convicció, davant unes institucions europees tan llunyanes i alienes a les necessitats i preocupacions de la gent i que són percebudes com l’origen directe de la pèrdua i retallada de drets que ens semblava que no es podrien perdre.

La creixent subordinació de la política europea als poders econòmics i financers és el germen d’aquesta desconfiança i rebuig. Des que va començar la crisi per l’avarícia i el descontrol del sector financer, la UE només ha posat en marxa polítiques econòmiques d’austeritat a ultrança. L’únic objectiu és el pagament del deute.

Les conseqüències són l’increment de l’atur i la precarietat, l’augment de la pobresa i la desigualtat, la destrossa de serveis públics bàsics com l’ensenyament i la sanitat.

Són els drets econòmics i socials els que estan en qüestió perquè aquestes polítiques només estan al servei dels interessos dels bancs, de les grans transnacionals i del sector financer, per sobre de l’atenció a les persones i als seus drets.

Tot això ha tingut una especial incidència als països del Sud europeu, on s’està produint una veritable catàstrofe social.

No és estrany, així, el desafecte amb què la ciutadania europea percep les properes eleccions. De forma molt extensa no s’hi sent compromesa. Les idees que formaven part de l’original projecte europeu estan desapareixent, si no és que estan ja definitivament oblidades.

Tampoc no és d’estranyar que, en aquest context de desencís, creixin de forma alarmant opcions populistes i de caire xenòfob que buiden de contingut el concepte mateix de ciutadania europea.

Les llibertats ciutadanes i els drets polítics i civils s’erosionen, com en el cas de l’espionatge massiu i la violació del dret a la privacitat. Els drets de les dones es comencen a posar en qüestió en alguns països i això serveix d’excusa en altres per mantenir la desigualtat i la discriminació.

El principi d’asil i altres, de mica en mica, s’estan desmuntant i es tracta els immigrants de forma cruel i inhumana, construint al nostre voltant murs cada vegada més alts de l’Europa Fortalesa.

Però podria ser d’una altra manera !

És amb aquest convenciment que Cristianisme Segle XXI pretenem recordar als polítics que, si hi són, és per defensar els drets de les persones. Que no poden seguir construint un món en què les persones estiguem al servei del poder econòmic, dels guanys i dels beneficis en una economia de casino.

Volem recordar-los que la política econòmica consisteix a donar accés a cada persona a un sostre, a una feina digna, a una educació en igualtat, a una sanitat universal. És el moment de promoure els drets econòmics i socials. És el moment de defensar els drets civils i polítics, en lloc d’intentar fer callar la protesta i la mobilització ciutadana i d’intentar construir una Europa inaccessible als que li demanen acollida i refugi.

Cal un altre discurs i accions diferents! Demanem als que surtin elegits que rendeixin comptes, que no menyspreïn les necessitats de la gent, que tinguin com a nord comportaments ètics que humanitzin la vida, que no permetin experiments polítics autoritaris i maldin per obrir les portes als drets de les persones.

Cristianisme Segle XXI considerem que no podem deixar aquesta feina només en mans dels polítics. Per això aquesta campanya és també una crida a la ciutadania, al compromís i a la mobilització social, l’única manera de construir una Europa de drets, de justícia i de llibertats.

Comparteix aquesta entrada

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *