El Papa Francesc prega per a que s’acabi la guerra

La nit del 24 de febrer de 2022 va començat una nova guerra a Europa. Aquest mateix dia, el Secretari d’Estat del Vaticà Pietro Parolín  va dir que el Papa va sentir un “gran dolor”, “angoixa i preocupació” i va demanar a totes les parts implicades que “s’abstinguessin de qualsevol acció que pugues causar encara més sofriments a les poblacions”, “desestabilitzes la convivència pacífica” i “desacredites el dret internacional” i encara abrigava esperances en una negociació entre les parts.

El cardenal Omella aquest mateix dia condemnava la invasió. I la Conferència Episcopal Espanyola va mostrar la seva proximitat i solidaritat amb el poble d’Ucraïna, i van pregar per a que s’arribés aviat a uns acord de pau. També el president del Consell de Conferencies Episcopals Europees (CCEE), monsenyor Gintaras Grusas, va indicar que “les Esglésies d’Europa condemnen enèrgicament el que ha ocorregut a Ucraïna”.

El Papa fa mesos que realitza declaracions en contra d’una nova guerra a Ucraïna, “seria una bogeria” i esperava que les tensions internacionals al voltant d’aquest país es poguessin superar a través del diàleg multilateral. 

Abans de l’inici de la guerra, el 23 de gener, el Papa manifestava la seva preocupació i el bisbe de Roma va fer una crida a totes “les persones de bona voluntat” per a que preguin a Déu, i perquè “tota acció e iniciativa política estigui al servei de la fraternitat humana, és que als interessos d’algunes parts”. De la mateixa manera, ha expressat que “qui persegueix els seus interessos en detriment del dany dels altres menysprea la seva pròpia vocació humana”. el 26 de gener va donar les gràcies a tots el que varen resar per la pau a Ucraïna i va demanar de imploréssim a Déu pel diàleg.

Al 18 de febrer el Papa Francesc mostrava la seva preocupació per aquesta possibilitat i ens deia “La humanitat, que s’enorgulleix dels seus avenços en la ciència, en el pensament, en tantes coses boniques, va cap enrere quan es tracta de teixir la pau. Es campiona en fer la guerra. ¡Es una vergonya per tots!… “Sembla que el major premi per la pau deu ser atorgat a les guerres: ¡una contradicció! Estem apagats a les guerres, i això és tràgic!

El 27 de febrer durant el prec de l’Àngelus del diumenge el Papa va expressat en seu profund dolor per la guerra i va fer una crida a la pau: “No parteix del poble, no mira la vida concreta de les persones, sinó que anteposa a tot, els interessos partidistes i el poder. Es confia a la lògica diabòlica y perversa de les armes, que es  la mes allunyada de la voluntat de Déu. I s’allunya de la gent comú, que vol la pau; i que en tots els conflictes –la gent comuna– és la veritable víctima, que paga en la seva pròpia pell les bogeries de la guerra”.

El 12 de març a la seva compta de twitter el papa ens deia:” ¡Mai la guerra! Pensin sobretot en els nens, a qui se’ls treu l’esperança d’una vida digna: nens morts, ferits, orfes; nens que tenen com a joguines residus bèl·lics. ¡En nom de Déu, parin-se! A l’endemà el Papa ha enviat a dos cardenals a Hongria i Polònia a atendre els refugiats.

Cada setmana, cada diumenge després de l’Àngelus  el Papa Francesc va elevant el to de les condemnes a la guerra d’Ucraïna, no menciona a Rússia, vol deixar una porta oberta a la possible mediació de la Santa Seu. Aquest últim diumenge ha qualificat “d’acte barbar” bombardejar hospitals, ha assegurat que aquesta guerra es tracta d’una “agressió armada inacceptable” que deu parar-se. El Papa ha parlat amb l’ambaixador rus  al Vaticà, ha parlat amb Zelinsky i ens convoca a tots a través del seu compte de twitter a #OremosJuntos a pregar i ens recorda “ tota guerra deixa el mon pitjor que com l’hem trobat”.

Tica Font

Comparteix aquesta entrada

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.