El dia dels justos

Els nostres temps no afavoreixen l’esperança. La guerra de Síria, els atemptats terroristes, el triomf dels fonamentalistes a l’Afganistan, la pandèmia provocada per un coronavirus d’origen desconegut  (militar?), la incomprensible guerra d’Ucraïna, alhora que els prop de 30 conflictes armats que perviuen al món i la corrupció, les injustícies i les desigualtats, provoquen que moltes persones tinguin una visió molt negativa sobre la naturalesa humana. S’arriba a percebre la situació actual com la fi d’una era que n’encetarà una altra de molt pitjor. 

Els psiquiatres adverteixen que les malalties mentals creixen, que una de les primeres causes de mort entre els joves és el suïcidi i que  aquest nombre és creixent. No és aliè a aquesta situació el consum de substàncies estupefaents per evadir-se i l’ús de tecnologies que ens aïllen de la realitat.

Però, malgrat tot, hi ha esperança: milions de persones silencioses, que no apareixen en els mitjans de comunicació, i que cada dia honoren la humanitat, treballen amb esforç i honradament, cuiden els fills, els nets, els pares, amb amor i abnegació, que donen un cop de mà a veïns, amics i a qualsevol que ho necessiti. Els coneixeu, oi? Hi ha milers de voluntaris —ho estem constatant aquests dies— que allotgen refugiats a casa, que els recullen a la frontera, cuinen per a ells, els assisteixen psicològicament, compren joguines per als seus infants… I tants altres que fan tota mena de serveis a casa nostra.

I també hi ha els herois. Ho recordava aquests dies llegint Mártires de la conciencia, de José María Pelegrín, on es descriuen les biografies de persones que van resistir-se a participar en l’exèrcit alemany i a prestar jurament de fidelitat a Hitler, malgrat que les seves conviccions els van costar la vida. Per a tots ells, el Parlament Europeu va declarar el 6 de març Dia Europeu dels Justos. Els que van escollir ajudar altres éssers humans i defensar la dignitat humana. Són molts i viuen entre nosaltres. 

 

 Àngel Miret, publicat a Catalunya Cristiana el 3 d’abril

Comparteix aquesta entrada

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.