Abolit el pecat?

Ramon M. Nogués

A propòsit de l’exaltació del valor de la consciència com a referència central de la conducta ètica que ha fet el Papa Francesc, algun comentarista va dir que el Papa havia abolit el pecat. El portaveu de la Santa Seu va precisar que no hi havia tal abolició i amb tota raó. El que ha fet el Papa és una excel·lent resituació de la responsabilitat moral. El debat em suggereix unes consideracions abreujades.

  1. La reflexió moral ben feta sempre i arreu ha recordat que la referència última de la correcció ètica és la consciència. I això fins i tot si la consciència estigués equivocada.
  2. Passa, però, que, quan el poder religiós vol afermar-se, li surt a compte invocar com a criteri de correcció ètica l’adequació a la llei. És el que han fet i fan tota mena de fariseus. Això acaba amb el dret a dissentir i a transgredir. Cal recordar que una llei injusta s’honora transgredint-la!
  3. Centrar l’ètica en la consciència no suprimeix el pecat. Ningú no pot ser tan superb com per creure que tot ho fa bé. Precisament la referència a la consciència permet afinar la responsabilitat moral per a descobrir amb més finor els moments en què cadascú pot ser infidel al que la consciència li demana. Fins i tot infidel a l’exigència de la consciència per transgredir la llei injusta civil o religiosa.
  4. L’evocació de la possibilitat de pecar, feta adequadament, no connecta pecat i càstig sinó pecat i reparació, és a dir progrés moral, cosa del tot lloable.
  5. El pecat només és el mal moral, és a dir una actuació clarament dolenta feta amb intenció de danyar. Hi ha més debilitats que pecats. Però hi ha pecats!
  6. La negació de la possibilitat de pecar és un recurs molt còmode per a irresponsabilitzar la conducta humana.

La referència central a la consciència i la noció de pecat s’avenen bé, sempre que ni la consciència sigui una amenaça superjoica castradora ni el reconeixement del pecat una ocasió per sentir-se amenaçat per Déu ni per ningú.

 

Comparteix aquesta entrada

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *