Resum de la roda de premsa sobre la proposta de llei de la renda garantida ciutadana

Rescatem a les persones! ha estat el lema que ha simbolitzat l’acció de milers de persones, de centenars d’organitzacions i entitats socials, cíviques i polítiques, de més de 50 ajuntaments que representen la majoria de la població a Catalunya, en suport de la iniciativa legislativa popular per la Renda Garantida de Ciutadania.

Ens trobem en una fase decisiva de la tramitació de la proposta de llei al Parlament, després de superar nombrosos obstacles, maniobres dilatòries, interrupcions per final de legislatura i noves eleccions, etc.

Quant dolor social, quanta desesperança, s’hauria evitat si la població de Catalunya hagués comptat amb un dret efectiu si després de ratificar al Nou Estatut el 2006 s’hagués desenvolupat plenament l’art 24.3?

Recentment, el Ple del Parlament va aprovar per unanimitat la resolució pel qual “és compromet a adoptar Totes els decisions necessaries per tal que durante l’any 2017 és possi en marxa de manera efectiva la prestacions de la renda garantida de ciutadania”.

Per complir aquest compromís, la ponència ha decidit accelerar el seu treball i finalitzar la redacció de l’articulat en la primera quinzena de novembre, i poder aportar la proposta de llei a la Comissió de Treball. Aquesta Comissió serà l’encarregada de portar la proposta de llei al Ple del Parlament per al seu debat i aprovació abans de finalitzar 2016.

El treball de la ponència ha anat avançant en l’articulat sessió rere sessió, recollint aportacions de tots els grups. La qüestió central de la quantia econòmica, tant de la prestació bàsica individual, com de les persones de la unitat familiar o de convivència, tant dels majors d’edat que tinguin dret, com dels menors d’edat, s’ha desbloquejat amb un acord majoritari dels grups parlamentaris Catalunya Si que és Pot, Ciutadans, CUP, PP i PSC representats en la ponència. Aquest acord té el vistiplau de la Comissió Promotora.

Però la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania l’any vinent, per ser efectiva, necessita la seva corresponent dotació en els pressupostos que el Govern de la Generalitat ha de registrar per al seu pròxim debat parlamentari.

L’exercici d’un dret que permetria superar la pobresa i avançar en la cohesió social de Catalunya, dependrà de l’esforç col·lectiu per aconseguir l’aprovació d’aquesta llei i de la seva partida pressupostària.

Per exigir uns pressupostos realment socials i aprovar la Renda Garantida de Ciutadania, la Comissió Promotora crida a sumar-se a la convocatòria de manifestació del 19 de novembre en defensa d’uns pressupostos socials,  així com a totes les mobilitzacions que persegueixen el mateix objectiu.

Anunciem la convocatòria d’una vaga de fam que començarà tres dies abans del primer Ple que debati sobre els pressupostos i que finalitzarà amb una concentració davant del Parlament per exigir que faci realitat la Renda Garantida de Ciutadania.

Que ningú s’equivoqui: Sense aquesta llei, no hi ha Rescat de les persones, i els pressupostos seguiran sent antisocials.

 

Resum de la roda de premsa

Davant la presència de nombrosos mitjans de comunicació s’ha desenvolupat la roda de premsa convocada per la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania per a informar del moment en què es troba la tramitació, dels objectius i convocatòries d’acció, així com dels recents suports rebuts de la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

Al costat del representant de la Comissió Promotora han intervingut per aportar dades del drama de la pobresa a Catalunña i donar suport a la proposta de llei Rosa de Marea Turquesa, Núria Carreras del Col·legi oficial de treball social de Catalunya, Carlos Macías portaveu de la PAH de Barcelona, Joan Carles Gallego secretari general de la CONC que ha informat sobre la convocatòria de manifestació del 19 de novembre en defensa d’uns pressupostos socials i de la Renda garantida de Ciutadania, i Rosa Cañadell representant de l’Assemblea Groga que ha anunciat la mobilització del 12 de novembre en defensa de l’educació.

El representant de la Comissió Promotora s’ha estès en el moment en què es troba el treball de la ponència i sobre l’acord majoritari arribat sobre la quantia econòmica de les prestacions dels representants de Catalunya Sí que és Pot, Ciutadans, CUP, PSC i PP: 100% de l’IRSC anual (664 euros / mes) per a la persona individual, 50% de l’IRSC per a la segona persona de la unitat familiar o de convivència que tingui dret, 30% de l’IRSC per a les altres persones que tinguin dret, 100 euros mes per cada fill / a. Termini de gener a abril de 2017 perquè el govern prepari la implementació administrativa. Inici d’aplicació efectiva de la Renda Garantida de Ciutadania el 1 maig 2017 amb el 90% de la prestació bàsica, i 100% de les prestacions l’1 gener 2018.

Ha expressat l’interès de la Comissió Promotora que Junts pel Si se sumi a l’acord majoritari i ha informat del compromís d’aquest grup parlamentari de fer una nova proposta (sobre la seva posició inicial) en la pròxima reunió de ponència el divendres 4 de novembre.

També ha explicat la preocupació perquè s’aprovi aquesta llei abans de finalitzar l’any, amb la deguda dotació pressupostària i ha anunciat diverses iniciatives d’acció per a exigir la seva aprovació, entre elles la realització d’una vaga de fam o dejunis de tres dies abans del primer ple de debat pressupostari.

S’ha donat lectura a la declaració final amb la participació d’Arcadi Oliveres, Laura Massana exdiputada ICV, Gabriela Serra diputada de la CUP, Luis Blanco portaveu de la IAC, Josep Bel en representació de Barcelona en comú, Eva Granados diputada del PSC, David Papiol portaveu d’UGT, Jaume Botey representant de Cristians segle XXI, Patrizia Manzo (Assemblea de treballadors/es en atur de Barcelona), Clara Rivas pel Front Cívic i finalitza Diosdado Toledano de la Comissió Promotora.

Finalment s’ha tancat la roda de premsa després de respondre a les preguntes dels diversos mitjans de comunicació.

Volem comunicar el nostre reconeixement a les persones activistes dels diversos moviments i organitzacions socials que han ajudat a preparar la roda de premsa, o que han estat presents per expressar el seu suport, Sixto Garaganté de la Comissió Promotora, APE (aliança contra pobresa energètica), Casal d’infants, Coordinadora d’Assemblees de treballadors/es en atur de Catalunya, Marea Blanca, Marea pensionista, Marea Turquesa, Marea de Marees, PAH de Barcelona, PAC, Co.bas, Procés Constituent, Xsuc-Socialisme21, dels diputats de Catalunya Si Que es Pot Lluis Rabell,  Marta Ribas (ICV), Jessica de Podem, Juan José Nuet (EUiA), el diputat Raul Moreno del PSC i Mireia Vehí diputada de la CUP.

Barcelona, 2 de novembre del 2016

Comparteix aquesta entrada

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *