Presentació del llibre del VIIè Congrés

contra-ignoranciaContra la ignorància informada

Barcelona : Galerada, 2012
18€

Aquest llibre, promogut per Cristianisme al Segle XXI i editat per Galerada, es va presentar dies abans de Sant Jordi,  el  17 d’abril de 2012, a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona.

Contra la ignorància informada recull les ponències del 7è Congrés de CSXXI, celebrat el  novembre passat, al qual aportaren  la seva reflexió professionals de diferents disciplines:  des de la filosofia i la història  fins a la física, la biologia, la teologia, la psicologia i la comunicació

Text de les intervencions de Joel Cortès i Jordi Porta Ribalta

Més informació sobre el llibre

Contra la ignorància informadaContra la ignorància informada. Els valors davant l’impacte de les noves tecnologies de la comunicació

Molts mitjans de comunicació i bastants líders d’opinió parlen de l’era de la informació com si fos el paradís on es lliguen els gossos amb llonganisses, i es refereixen a la societat del coneixement, sense prendre consciència dels conflictes, les crisis i les exigències que això suposa.

I força ciutadans naveguem constantment per la xarxa (Internet) tot imaginant que un major accés a la informació ens fa, de cop, savis.

És veritat que l’accés a la xarxa ens permet obtenir una enorme quantitat de dades, i això constitueix, sens dubte, una autèntica revolució en el sentit més positiu de la paraula. Però els experts observen un fenomen singular: escassetat de coneixement enmig de l’abundància d’informació, gairebé tota de segona mà.

El filòsof Daniel Innerarity ha creat una expressió afortunada per a descriure la nova situació: ignorància informada. Una ignorància tamisada per les mediacions tecnològiques, suportada en una allau de dades sovint desgavellades, desjerarquitzades, inintel·ligibles, en definitiva, força caòtiques. Però ignorància al cap i a la fi. La gran paradoxa de la societat del coneixement seria que fóssim cada vegada més ximples.

Així, doncs, l’era de la informació i la societat del coneixement planteja més dubtes que certeses. De fet, quan hom pensa sobre el futur, sent més aviat inquietud i desconcert. Tot va massa de pressa. Detectem que es produeixen molts canvis, però no endevinem exactament en quina direcció. S’ha iniciat un nou capítol de la història humana? Creuem ara el llindar d’una gran revolució planetària? Potser.

 Fotografies i resum de l’acte de presentació del llibre 

S’ha presentat el llibre Contra la ignorància informada, promogut per CSXXI

La necessitat de diàleg entre l’Església i la cultura, en l’actual context de canvis i avenços científics i tecnològics, va ser punt de coincidència en les intervencions dels diferents  participants a l’acte de presentació del llibre Contra la ignorància informada: Els valors  davant l’impacte de les noves tecnologies de la comunicació.  Aquest llibre, promogut per Cristianisme al Segle XXI i editat per Galerada, s’ha  presentat dies abans de Sant Jordi,  el  17 d’abril de 2012, a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona.

Contra la ignorància informada recull les ponències del 7è Congrés de CSXXI, celebrat el  novembre passat, al qual aportaren  la seva reflexió professionals de diferents disciplines:  des de la filosofia i la història  fins a la física, la biologia, la teologia, la psicologia i la comunicació.En el llibre s’aborden els actuals canvis en les tecnologies de la comunicació i la seva incidència en els valors i s’entoma el  repte de  dotar d’aliment intel·lectual crític a tots aquells lectors i lectores  que desitgin raonar i enraonar sobre el món que es dibuixa en un futur immediat.

La presidenta de CSXXI, Rosa M. Tarrida obrí la presentació agraint a les persones assistents la seva presència i recordà el compromís de l’Associació Cristianisme al Segle XXI que, des dels seus inicis organitza un congrés bianual per tal de reflexionar sobre  temes que preocupen els cristians d’avui i la societat en general. Tot seguit, Joel Cortès, president de la Comissió permanent de l’Església Evangèlica espanyola  i membre de la junta directiva de CSXXI, va intervenir recordant primer una reflexió recent de la monja benedictina i teòloga, Teresa Forcades, en el sentit que “per poder parlar de la dimensió vertical Déu-home, primer  cal aproximar-nos  els uns als altres, i no s’obre el cor si no ens commou el dolor aliè”. “Entrar en diàleg –va dir Cortès–  demana plena disponibilitat  i un interès real per l’altre. Sempre hi ha quelcom que ens mou al diàleg.(…) L’Església ha d’aprendre a ser  evangelitzada pels de fora, i també els cristians, perquè l’acció de Déu al món depassa les parets de les esglésies.”

Joan Maluquer, director de la editorial Galerada, va explicar el procés que cal seguir per tal que un llibre arribi a les mans dels lectors i l’aposta de la seva editorial i de moltes altres per mantenir l’edició impresa  en paper, tot i que els vents de la modernitat bufen en contra i les descàrregues a la xarxa són cada cop més demandades.

Per acabar l’acte, Jordi Porta, filòsof, expresident de la Fundació Jaume Bofill i d’Òmnium cultural i membre fundador de CSXXI va parlar de Cristianisme i canvis culturals i va dir “l’Església s’ha de transformar i retransformar i ha d’entrar en diàleg amb la cultura vigent i amb els avenços culturals. És ineludible i urgent.

 

Podeu llegir el text on es recullen les intervencions de Joel Cortès i de Jordi Porta Ribalta en l’acte de presentació del llibre Contra la ignorància informada.

 

Comparteix aquesta entrada