Llull/Verdaguer/Xirinacs: Amic i Amat, tres homes de Déu en diàleg

Aquest llibre, en una edició d’art especial de 200 exemplars, clou l’any Llull, celebrat amb motiu. del setè centenari de la mort. Com sap tothom  els llibres d’art —molt semblants als de bibliòfil—  comporten una evolució en relació al llibre convencional. No només acostumen a fer-se en un paper especial, sovint amb producció artesanal, fins i tot elaborats manualment,  sinó que per al  contingut escrit es procura emprar un tipografies especials a fi d’assolir que tot el conjunt esdevingui una peça d’artesania, si no directament d’art. A més es té una cura molt especial en tot el que fa referència a l’enquadernació. El contingut combina text  i il·lustració, sempre amb cura i sensibilitat líriques. I s’hi sol adjuntar una peça artística —una  litografia o un gravat— del pintor,  signada com també els autors signen el llibre, cosa que per si sol li atorga alt valor. Vaja per col·leccionar!

En el cas que ens ocupa s’ha volgut dur a la pràctica la vella complicitat entre l’art i la societat civil per reviure una experiència d’amor única, que s’ha mantingut viva al llarg de set segles amb el testimoni de tres personalitats catalanes radicals: El llibre d’amic i amat de Llull (1283), seguit de les Perles  sobre l’esmentat llibre que elaborà Verdaguer en un moment de crisi i conflicte  (1896) i Darreres espurnes de Xirinacs (2007), amb que s’acompanyà del beat per ben morir. El llibre ofereix, a més, per primera vegada, una ‘Iniciació’ al mètode Globàlium del darrer amb una breu explicació del seu funcionament i de les seves categories. I s’ha comptat amb unes magnífiques  il·lustracions de Sergi Barnils, que hi aporten el color serè i arravatat del transcendent en una autèntica pugna entre els blaus de la divinitat i els vermells de l’amor. El pintor ha declarat que el seu treball li comportà una autèntica vivència de plenitud: «Vaig començar a sentir un goig interior i la pintura es va anar transformant. Els colors que abans eren foscos, sords i sense gaire brillantor, ara són vermells cadmi, blaus ultramar, verds maragda, grocs llimona. Un goig profund inunda les teles amb configuracions, amb símbols plens de colors que parlen de coses de l’amat».

L’edició d’art, en capça i amb una litografia del pintor, val 200 €, però qui vulgui pot aprofitar la butlleta de subscripció adjunta trobarà un descompte del 50% del seu preu.

L’edició normal (sense capça ni litografia, però amb les mateixes qualitats de l’altra) es troba a les llibreries al preu de 30€. Per la qualitat del llibre és una ganga.

Feu clic per llegir l’Opuscle i per descarregar la butlleta de compra

Comparteix aquesta entrada

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *