Felicitació de Nadal

(Descarregueu el pdf de la felicitació fent clic aquí)

El Nadal, es vulgui o no, es la celebració del naixement de Jesús a Natzaret. Aquells per als qui aquesta figura gegant de la humanitat desvetlla les més pregones reaccions espirituals, ens sentim ben interpretats davant del naixement de Jesús, per molts textos del Nou Testament. Volem evocar la Carta a Titus, escrit de l’entorn paulí que la litúrgia cristiana proclama en aquestes festes.

Diu el text (Tit, 3,4) que en el naixement de Jesús s’ha manifestat la benignitat i l’amor de Déu. Un bon anunci, perquè les religions tendeixen a parlar de Déu de forma autoritària, solemne, poderosa, piramidal… La carta ens recorda que Déu és centralment benignitat i amor. Això és revelador.

Diu també (Tit, 2,12) que, en resposta a la revelació del Déu de Jesús, cal renunciar a les cobejances del mal. Aquesta actitud ascètica és indicada per totes les tradicions serioses de qualsevol cultura espiritual i humanística. Naturalment la cristiana, que aspira a ser mestressa de humanitat, la fa del tot seva. Cal contenir les pulsions vitals quan aquestes manifesten clara complicitat amb el mal.

Finalment la carta a Titus proposa una triada de conductes que segueixen manifestant una tremenda actualitat : diu que cal comportar-se amb sobrietat, justícia i pietat. Sobrietat vol dir avui adoptar una actitud de despesa de productes i energia que faciliti la viabilitat i sostenibilitat de la Terra. Justícia vol dir que del progrés de la humanitat ens n’hem de poder beneficiar tots, sense generar les multituds de perdedors que entapissen el Planeta com a resultat de l’acumulació de béns del rics. Pietat significa que tot plegat, pot ser viscut en la convicció i experiència que el Misteri Universal en què ens movem i que anomenem Déu pot ser entès com una realitat que té to personal, familiar i acollidor.

Nadal, doncs com a revelació, sentit i programa de vida. No cal fer-ne escarafalls o dissimular-lo treballosament amb desfiguracions. Notícia i proposta ètica de gran abast ens poden acompanyar en el Nadal omplint de consol el santuari interior.

Bones Festes!

ASSOCIACIÓ CRISTIANISME AL SEGLE XXI

Comparteix aquesta entrada

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *