“Cristianisme Segle XXI” davant la decisió del Consell Evangèlic de Madrid

“Cristianisme Segle XXI” davant la decisió del Consell Evangèlic de Madrid

El Consell Evangèlic de Madrid va acordar aquest dilluns 13 de març donar de baixa una de les seves esglésies fundadores, l’Església Evangèlica Espanyola (IEE), pel seu posicionament a favor de la inclusió de les persones LGTBI (Lesbianes, Gais, Transexuals, Bisexuals).

L’any passat, el sínode de l’Església Evangèlica Espanyola -òrgan màxim d’aquesta església- va posicionar-se a favor d’una pastoral inclusiva que pugui atendre qualsevol persona amb independència de la seva orientació sexual. El manifest deia així: “El missatge i la vida de Jesucrist ens inspiren a considerar l’acollida de totes les persones com una demanda de la justícia del Regne. En aquesta mateixa lògica s’inspiren els drets humans, amb els quals les esglésies protestants sempre han estat compromeses”.  

Però segons el Consell Evangèlic de Madrid aquest posicionament entra en contradicció amb un dels principis de la Reforma Protestant: el de la preeminència dels preceptes bíblics.

Cristianisme Segle XXI, al contrari, creu que aquesta posició no té la fonamentació bíblica que se li atribueix. Per això sempre ha mantingut una posició inequívoca al respecte i ha tingut des dels seus inicis una posició en la defensa de la persona, independentment de la seva orientació sexual i en conseqüència també a favor d’una pastoral inclusiva. Ja en el seu III Congrés a l’octubre de 2003 sobre “Família: dret i esperit”, al manifest final dèiem: “La paraula de Jesús no pretenia jutjar, sinó acollir, no venia a treure llibertat, sinó a donar-la. El magisteri de l’Església no ha de basar-se, doncs, en una paraula que jutgi, discrimini o condemni (…) La realitat humana és molt més complexa i no admet simplificacions (…) És per això que voldríem que com Església la nostra mirada no fos inquisidora, sinó acollidora…”.

Avui el debat sobre l’homosexualitat es dona arreu del món i a la majoria de les esglésies i considerem que el fet que s’hagi posat sobre la taula és un senyal de maduresa de la societat. Indica la necessitat de superar estereotips que, en aquest cas, no tenen cap raó de ser biològica, ètica, religiosa o evangèlica.

Vist això, lamentem la posició del Consell Evangèlic de Madrid perquè creiem que té una visió restrictiva dels fets i paraules de Jesús, alhora que manifestem la nostra solidaritat a l’Església Evangèlica Espanyola en aquesta dificultat i l’encoratgem a seguir essent testimoni fidel de l’evangeli.

A continuació reproduïm el comunicat de l’Església Evangèlica d’Espanya en relació a aquest fet.

Comunicat de la Comissió Permanent de l’Església  Evangèlica Espanyola (IEE)

Resultat d'imatges de iglesia evangélica española

La Església Evangèlica Espanyola treballa des dels seus orígens a favor del diàleg i del respecte entre les diferents confessions i particularment en la família protestant. Com a hereus de la Reforma protestant del segle XVI, de la qual enguany se celebra el seu 500è aniversari, tenim la vocació de treballar a favor de la unitat defensant la llibertat de consciència, unitat en la diversitat com a principi ecumènic inspirat en l’Evangeli: procurant de conservar la unitat de l’Esperit amb el lligam de la pau.  Un sol cos i un sol Esperit, com és també una de sola l’esperança que us dóna la vocació que heu rebut. Un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme,  un sol Déu i Pare de tots, que està per damunt de tots, actua en tots i és present en tots. Cada un de nosaltres ha rebut la gràcia segons la mesura del do de Crist. (Efesis 4, 3-7).

Al costat de les Esglésies de la nostra família confessional, reformada i metodista, hem considerat un privilegi participar de la causa de la dignitat humana. El caràcter inclusiu de la nostra església i la defensa del principi de no discriminació són parts inherents del nostre seguiment de Jesús. Com esglésies sorgides de la Reforma no reconeixem una altra autoritat en matèria de fe més que la Bíblia. Per a nosaltres són més importants les persones de les quals deixaríem de tenir cura que les institucions que ens imposen renegar d’aquests principis.

Les decisions preses pel Consell Evangèlic de Madrid establint en el seu reglament una interpretació de la Bíblia i jutjant les nostres esglésies a Madrid en funció d’aquesta doctrina preestablerta són contràries a l’esperit de la Reforma i, per tant, de l’Evangeli. No podem acceptar una imposició doctrinal i considerem que aquesta via és equívoca i perjudicial per al testimoni de les esglésies. Hem expressat la nostra discrepància tot  al·legant que l’actuació és contrària a dret, ; això no obstant , hem renunciat a aprofundir en el conflicte i continuarem el nostre camí i el nostre testimoni segons els nostres principis inspirats en l’Evangeli.

Confiem que aquesta discrepància ens faci reflexionar a tots sobre el que contribueix a la unitat. Dit tot això, només ens resta afegir que ens reafirmem en la defensa de la unitat en la diversitat, de la pluralitat enfront de la uniformitat i de la dignitat de les persones sense discriminació, segons els ensenyaments de Jesús el Natzarè.                 

Madrid, 16 març 2017

 

 

Comparteix aquesta entrada

1 comentari

 1. En aquesta informació, hi han varies coses que no es correponen amb la veritat objectiva:

  1)L’IEE no ha eatat “donada de baixa”. Ha estat l’IEE de Madrid la que ha passat a ser “membre inactiu” del CEM, però no ha estat donada de baixa perquè això no és possible mentre l’IEE formi part de la FEREDE.
  2)El texte sobre “ÉTICA BÍBLICA DE LA SEXUALIDAD” aprovat l’octubre de 2014 pel CEM va ser el següent: “Entendemos, desde nuestra comprensión de la enseñanza de la Biblia, que en la ética cristiana son sólo aceptables las relaciones sexuales entre un hombre y una mujer, y en el seno del compromiso y pacto del matrimonio. Por tanto no aprobamos ni apoyamos, desde este punto de vista bíblico, cualquier otro tipo de relación sexual”. Com es pot comprobar, enlloc es parla de mancar el respecte o de la indignitat de les persones o col·lectius que no s’avenen a l’ètica [sexual] cristiana defensada pel CEM. L’IEE no es va adherir a aquest texte, i això ha comportat a aquesta situació conflictiva.

  No és honest dir que allò que diu i ensenya la Bíblia (Crist inclós)és una “visió restrictiva dels fets i paraules de Crist”.
  Per a més información sobre aquest tema: http://protestantedigital.com/espana/41686/La_IEE_de_Madrid_pasa_a_ser_miembro_inactivo_del_CEM

  Atentament, i bon dissabte

  Enviar resposta

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *