Comunicat conjunt de les plataformes cristianes respecte la crisi política i nacional

Sobre els fets del 20 de setembre, Cristianisme al Segle XXI i Església Plural, que agrupen diversos grups i persones cristianes que comparteixen una mirada oberta al món, a les societats plurals i a les persones des de l’Evangeli, volem afegir la nostra
veu a la de tants altres que aquests dies viuen amb tristesa i indignació l’actuació que el govern d’Espanya i altres institucions de l’Estat estan portant a terme contra el poble català, la seva autonomia i les seves legítimes aspiracions de decidir el seu futur de manera democràtica, pacífica i cívica.

Manifestem:

Que l’Evangeli de Jesús ens compromet, en tant que cristians i cristianes, a participar activament en la creació de societats més justes i lliures al servei de la realització integral de la persona humana.
Que tot poble té el dret inalienable a autodeterminar-se, el qual emana dels drets fonamentals de la persona humana, i que, per això mateix, ha de ser promogut, exercit i defensat per aquelles institucions que regeixen la vida col·lectiva, ja sigui a nivell
mundial, estatal o local. Aquest dret està recollit i afirmat en la Doctrina Social de l’Església catòlica.
Que els bisbes de Catalunya han proclamat de manera clara i reiterada que Catalunya és una nació i que, com a tal, té dret a defensar la seva cultura, llengua i sobirania, i a decidir la millor manera d’organitzar-se.
Que la pau entre els pobles es construeix en base a la justícia, el respecte, el diàleg i la cooperació.

Rebutgem:
La resposta violenta i autoritària que les institucions de l’Estat espanyol estan donant al repte democràtic que planteja Catalunya, i que està comportant la vulneració de drets fonamentals, la detenció dels nostres representants públics, la persecució de tota activitat i persona relacionada amb la organització del referèndum de l’u d’octubre i una actuació agressiva i provocadora de les forces de seguretat de l’Estat.
L’atac contra la sobirania del poble català que es manifesta en les seves institucions.

Ens sentim en unitat i solidaritat:
Amb els representants institucionals, treballadors i servidors públics, entitats i persones, i amb les seves famílies, que estan patint la violència d’un Estat autoritari incapaç de trobar una sortida política i dialogada a la petició que la gran majoria del poble de Catalunya fa de decidir el seu futur polítics mitjançant un referèndum.

Amb tota la gent, que arreu del país i en molts indrets de l’Estat està compromesa, de manera generosa i persistent amb la defensa de la democràcia i dels drets fonamentals.
Amb totes aquelles persones que per diverses raons aspiren a un futur millor i han decidit posar l’esperança i l’esforç en construir un nou país per a ells, per als seus fills i filles i per a les generacions futures.

Reclamem:
Al govern de l’Estat, que cessi en la dinàmica repressiva i autoritària i accepti la petició catalana de pactar un referèndum. Que deixi d’usar el poder judicial i la fiscalia per amagar l’arrel política de la situació.
Que anul·li qualsevol procés judicial o sanció derivat del procés d’autodeterminació.
Al poble català, que no defalleixi en la defensa pacífica de la democràcia, del dret d’autodeterminació i dels altres drets fonamentals que estan sent amenaçats, i que es mantingui al costat de les seves institucions i entitats civils.
Als cristians i cristianes, a les comunitats, grups i institucions de l’Església, que estiguin al costat del poble i de les seves justes aspiracions, tot defensant, des del lloc respectiu, els drets que ens corresponen, i seguir sent en tot moment llavor de pau, de serenor i de reconciliació.
A la jerarquia de l’Església, que acompanyi amb la seva paraula coratjosa, fonamentada en l’Evangeli de Jesús, el compromís de tantes persones, creients o no, en favor del respecte dels drets de les persones i dels pobles. No són moments de silencis calculats ni de comunicats ambigus, sinó de compromís i d’alliberadores paraules de vida.

Barcelona, 22 de setembre de 2017
Cristianisme al Segle XXI
Església Plural

Comparteix aquesta entrada

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *