Presentació del llibre ‘Amic i Amat. Tres homes de Déu en diàleg’

L’escriptor Lluís Busquets i Grabulosa va presentar, el dimecres dia 14 i davant la premsa, el llibre ‘Amic i amat. Tres homes de Déu en diàleg’, que reprodueix el ‘Llibre d’amic e amat’, de Ramon Llull, al costat dels textos que aquesta obra va inspirar a Jacint Verdaguer i a Lluís Maria Xirinacs, de manera que s’uneixen tres peces literàries sobre la relació de l’home (l’amic lul·lià) amb Déu (l’Amat). Per llegir l’entrada que en vam publicar en aquesta pàgina, així com per obtenir informació d’adquisició, feu clic aquí. La presentació tradicional i davant del públic està detallada al targetó inferior.

L’ha presentat al costat de l’editor Ramon Balasch i el pintor Sergi Barnils, que ha il·lustrat el llibre, del qual existeix una edició general de 202 exemplars i una altra especial, numerada i signada pels autors i amb una litografia de l’artista, també de 202.

El llibre s’obre amb el ‘Llibre d’amic e amat’ (1283) a dues columnes, confrontant el català original medieval amb la transcripció actualitzada, i distingint els versicles del llibre que realment va escriure Llull dels que s’han afegit en edicions del segle XVI –aquest treball ha comptat amb la col·laboració de la filòloga, professora i escriptora Helena Soler i Puig–.

Després es pot llegir el text de Verdaguer ‘Perles del Llibre d’amic i amat’, escrit el 1894-96, en plena persecució per diverses parts i reclòs amb la justificació que era un malalt mental.

És la primera vegada que la publicació d’aquestes ‘perles’ o glosses distingeix quins versicles de Llull es corresponen exactament: Fins ara hi havia glosses verdaguerianes que corresponien a versicles que Llull realment no va escriure, a causa de l’edició del ‘Llibre d’amic e amat’ que va conèixer Verdaguer.

I la tercera part és ‘Darreres espurnes de Lluís M. Xirinacs, acompanyat a ben morir pel Mestre Ramon Llull’, títol dels 50 textos que va escriure un mes abans de morir (2017), quan recorre a l’erudit medieval per plantejar-se si es pot distingir entre “la màxima virtut –donar la vida per amor– i el màxim pecat –suïcidar-se–“.

Els textos s’acompanyen dels complexos diagrames que Xirinacs va crear per a la tesi doctoral quan va crear el ‘Globàlium’, el seu model global d’anàlisi de la realitat, i que Busquets considera “un sistema de sistemes filosòfic” pel seu abast.

presentacio-amic-amat

Comparteix aquesta entrada

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *